Popular children’s show complete with rhymes and rhythms. The basis of the tale is reminiscent of Hansel and Gretel. Amidst adventures unfolding in a the huge forest, as expected the youngest sibling Pöttöm Palkó becomes a hero.


A mese alaptörténete kissé a Jancsi és Juliskára emlékeztető. A gyerekeknek otthonos mondafüzérek, mondókák, kiszámolók, vagy akár bosszantó névcsúfolók teljes arzenálja átvonul az előadáson. A rengeteg erdő kellős közepén kibomló kalandok során, amint várható volt, a legkisebb testvér, Pöttöm Palkó hőssé érik, és a kezdeti megaláztatásait ünnepléssé alakítják tettei, testvérei vállukon hordozva ünneplik végül

Mezei Kinga Jászai Mari díjas színművész, rendező gondolatai az előadásról.

Gyermekeket megszólító előadást készíteni az egyik legfontosabb, legszebb, ugyanakkor a legfelelősségteljesebb feladat. Komoly átgondoltságot igénylő kihívás. A gyermekek nyitottak, befogadókészségük határtalan, rajongásuk őszinte, és egyben komoly mérce is az alkotók számára. Egyáltalán nem elhanyagolható kérdés, milyen utakat mutatunk, milyen nyelvezettel, történettel és esztétikai, etikai kódrendszerrel szólítjuk meg – azaz milyen módon „avatjuk be” az apró közönséget.

A Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes Pöttöm Palkó c. előadása esetében nem kérdés, jó helyen vannak-e a hangsúlyok, az esztétikai és zenei nevelési irányok, a népmesei problémafelvetés és feloldás mértéke, módja és struktúrája, a gyermeki lélek „nyitogatása”.

Az előadás kristálytiszta nyelvezettel szólítja meg a gyermekeket. Vizualitása egyszerűségében találékony és nagyszerű. Kellékhasználata, színpadi megoldásai szépek, értékesek és szellemesek. A szereposztás, a társulat kapacitásait figyelembe véve találó, a táncosok színészi jelenléte kiváló, megszólalásaik természetesek. Az előadás egészében mentes mindenféle mesterkéltségtől.

A korosztálynak megfelelően összeválogatott népi gyermekdalok és játékok szervesen beépülnek az előadás szerkezetébe, a dramaturgiai megoldások szinte észrevétlenül, mindenféle kényszer nélkül teszik a gyermekeket a mese szereplőjévé.
Az előadás végtelenül szellemesen és jófajta humorral működik, ami a gyermeki lélekhez vezető legtisztább út, a mai kor felnőttjének életében pedig rendkívüli hiányosság. Ennek okán a Hargita Pöttöm Palkója nemcsak gyermekeknek izgalmas, de a felnőtteknek is felhőtlen kikapcsolódást nyújt, s esélyt arra, hogy az előadás idejére újra gyermeki létüket éljék.

Rendező – koreográfus: Ivácsony László

Dramaturg: Fazakas Misi

Zenei szerkesztő: Fazakas Levente

Share This